- De techrally op de beurs, aangejaagd door de AI-revolutie, heeft voor imposante koerswinsten gezorgd in de eerste helft van dit jaar.
- Belangrijk was wel dat je daarbij de winnende aandelen en beursindices selecteerde als belegger.
- Beursexperts Gökhan Erem en Michael Nabarro bespreken hoe de techrally erbij ligt halverwege 2024.
ANALYSE – De beursweek zit erop en daarmee kunnen we ook de balans gaan opmaken voor de eerste helft van het jaar. Afhankelijk van welke aandelen je had gekocht, zou je hele mooi rendementen of bijna niks hebben kunnen realiseren.
Beursbedrijven uit de techhoek, en dan vooral degenen die verbonden worden met de AI-revolutie, hebben het in deze periode geweldig gedaan en dat geldt nog steeds. Dit ondanks de veelal matige economische cijfers.
Van de beleidsrentes van centrale banken werd een halfjaar geleden verwacht dat die inmiddels een heel stuk lager zouden staan. Daar zijn de markten echter op teruggekomen, vooral vanwege de inflatie die taaier blijkt dan eerder gedacht.
De Zwitserse centrale bank vormde deze week een uitzondering met de tweede renteverlaging van dit jaar. Maar de inflatie in Zwitserland is relatief laag en daarnaast is de centrale bank van Zwitserland beducht voor een een al te sterke stijging van de Zwitserse frank.
Voor grote centrale banken zoals de Federal Reserve bieden de inflatiecijfers echter nog onvoldoende ruimte om spoedig in te zetten op een reeks renteverlagingen.
Geen vuurwerk bij grote expiratie op derivatenmarkt
Deze week vond op derivatenmarkten de tweede grote expiratie van dit jaar plaats. Je zou wellicht denken dat extra spanning zou geven in de handel, maar tegenwoordig bieden financiële markten doorlopend mogelijkheden om posities af te dekken of in te nemen, dus hoeft de handel niet allemaal tegelijk plaats te vinden. Per saldo sloten de belangrijke indices in de VS vrijdag af met relatief zeer beperkte uitslagen.
Nvidia, de absolute ster aan het AI-front dit jaar, leverde vrijdag wel zo'n 3 procent in. Per saldo is het chipbedrijf in de eerste helft van dit jaar echter 156 procent gestegen. Met een beurswaarde van ruim 3.100 miljard dollar is Nvidia meer waard geworden dan de gehele Duitse aandelenmarkt en ook meer dan de Franse aandelenmarkt.
Intussen stellen sommige analisten dat Nvidia zo langzamerhand 'overbought' begint te raken. Het aandeel is inderdaad meer gekocht dan in eerdere periodes, dus meetkundig gezien is dit zo. Daar hoort echter wel een kanttekening bij.
Kort gezegd: in sterk stijgende markten is het normaal dat de technische spanningsindicatoren extreme standen noteren. Sterker, het is een must voor een stijging zoals we die bij het aandeel Nvidia zien. Dit duidt namelijk op een hele sterke overtuiging en de krachtige overgang naar een nieuw prijsevenwicht.
Als je de ontwikkeling van Nvidia in februari dit jaar met de huidige stand vergelijkt, blijkt dat de stijging nog wel even kan aanhouden en niet noodzakelijk op z'n einde loopt.
In het onderste gedeelte van de bovenstaande grafiek zie je in in het rood gearceerd het begin van een overbought-periode in februari die daarna nog een tijdje aanhield. Ter vergelijking hebben we de overbought-periode van juni ook rood gearceerd. In de blauwe blokken van de koersgrafiek zie je dat de koersstijging van februari in maart nog aardig doorzette, toen dus al sprake was van een overbought-situatie.
De ontwikkeling van Nvidia is uiteraard van groot belang voor de Nasdaq 100-index, waar het chipfonds een dominante rol speelt. In de onderstaande grafiek van de Nasdaq 100 is te zien dat het beeld niet heel veel anders is dan bij Nvidia zelf, duidelijk opwaarts gericht maar met een minder steil verloop.
Ons eerste koersdoel voor de Nasdaq 100-index van 20.000 punten is inmiddels bereikt. Voor veel individuele techaandelen zitten we hiermee niet per se op het beste koopmoment en hetzelfde geldt voor de Nasdaq-index zelf.
De koersstijgingen zijn al een tijdje onderweg en de koersniveaus staan vrij ver af van de voortschrijdende gemiddelden, zoals te zien is aan het verschil tussen de zware lijn (koers) en de groene en rode lijnen (respectievelijk het 50-daags en 200-daags voortschrijdend gemiddelde) in de bovenstaande grafiek. Idealiter liggen de koopmomenten in de groene zone van de grafiek.
Rentemarkt: kans op omslag richting lagere rentes
Opvallend is dat de stijgingen van techaandelen dit jaar in de periode tot en met april hebben plaatsgevonden in een omgeving van stijgende rentes. Sinds mei is op de rentemarkt echter wel sprake van een kentering.
In de grafiek hieronder laten we dit zien aan de hand van de koers van de 10-jarige Amerikaanse staatslening, waarbij van belang is dat de koers tegengesteld beweegt aan de rente. Je ziet dus een dalende koers van begin dit jaar tot begin mei (stijgende rente). Daarna is sprake van een meer zijwaartse beweging.
Deze week zien we dat de koers van de 10-jaarsobligatie wat verder is gestegen en dat de rente is gezakt tot een niveau van 4,26 procent op vrijdag.
Wat de koers betreft zien we in de bovenstaande grafiek dat de realisatie van een eerste hogere bodem verder vorm heeft gekregen en we kunnen stellen dat de poging tot het maken van een hogere top verder is gevorderd.
Als deze ontwikkeling doorzet, zou dat nog meer potentie opleveren voor de toch al sterk gestegen grote techaandelen. Evengoed, zo ver is het allemaal nog niet, want deze week stond zoals aangegeven vooral in het teken de expiratie van contracten op derivatenmarkten en de afsluiting van de eerste helft van dit jaar.
Voorlopig blijft het momentum op de aandelenmarkt positief, waarbij dit nog steeds wordt gedragen door een handvol bedrijven. Het gaat om grote techspelers met een goed onderbouwd verhaal, maar het concentratierisico op de beurs neemt alleen maar toe.
In de loop van juli komt het cijferseizoen weer op gang met mogelijk nieuwe impulsen voor de aandelenmarkt. Dan kunnen we de focus op de vooruitzichten voor het tweede halfjaar gaan leggen.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.